OP DE BOERDERIJ

OP DE BOERDERIJ

over varkens, bessen en bloemen...... VARKENS


Ik ben Michaël Vanhulst, geboren en getogen in Bierbeek.

Ik kom niet uit een landbouwersgezin, maar kreeg de landbouwmicrobe te pakken op de boerderij van Roger en Rachel in Opvelp. Daar bracht ik  van kindsbeen af elk vrij moment door. Na mijn hogere studies landbouw aan de hogeschool in Geel kon ik starten als bedrijfsleider op het varkensproefbedrijf van AVEVE in Neerhespen. Na 7 jaar kreeg ik in 1996 de kans een varkensbedrijf over te nemen in mijn eigen Bierbeek. Op dit ‘gesloten bedrijf' worden alle biggen gekweekt en gevoed tot ze slachtrijp zijn. Het bedrijf bleek net iets te klein voor een volwaardig gezinsinkomen. Een uitbreiding?  Risicospreiding leek een goed idee en daarom begon ik in 2000 met de bessenteelt.

Zullen we dat varkentje even wassen? 

FLEURDERIJ - landbouw, varkenhouderij -
FLEURDERIJ - veldbloemen -

... EN BLOEMEN ! 

 

Ciska, mijn vrouw is landschapsarchitect
en heeft een passie voor bloemen.

Ze inspireerde me om de rode bessen te vervangen door fleurige bloemen. In de winter van 2019 werden de Rovada bessen gerooid en het veld plantklaar gemaakt. In april kreeg het bloemenveld vorm en in het voorjaar 2020 startte het eerste bloemenseizoen van FLEURDERIJ.

  

Is april met de grasgroei laat, des te beter het in mei met de bloemen gaat.

... BESSEN

 

Het perceel naast de stallen werd aangekocht voor de bessenteelt. In een plastiektunnel van  500 m² kweek ik rode bessen van het vroege ras Junifer.  Via bijverwarming en belichting (forcerie) in de tunnel lever ik al jaren de eerste bessen van het seizoen vanaf begin mei. Deze methode is redelijk duur en zeer arbeidsintensief maar wel nog steeds zeer rendabel.

Tot vorig jaar kweekte ik daarnaast op 25 are het late ras Rovada. Aanvankelijk was het rendement van de late bessen redelijk, maar na enkele jaren was de prijs op de veiling zo teleurstellend en vaak onvoldoende om de kost te dekken. De laatste 2 jaar liet ik zelfs de volledige oogst aan de struiken hangen omdat het loon van de plukkers hoger was dan de opbrengst van de bessen.   

Weer op zoek naar een nieuwe uitdaging?

 

Augustus rijpt alle bessen, maar september viert de successen.FLEURDERIJ - fruitteelt, rode bessen -
FLEURDERIJ - veldbloemen -

... EN MEER BLOEMEN ! 

 

We zijn 3 jaar verder. De bessen in de tunnel zijn gerooid en hebben plaats gemaakt voor meer bloemen.
Met de tunnel kunnen we wat bloemsoorten telen die het op open veld wat moeilijker hebben. Door de beschutting van de tunnel hebben we na de tulpen in het voorjaar sneller bloemen. Je kan vanaf dit jaar ranonkels, anemoontjes en lelies  plukken @ FLEURDERIJ. In het najaar is er de prachtigste chrysantencollectie te plukken!

  

To plant a garden is to believe in tomorrow.
Audrey Hepburn